Här är en sammanfattning av allt du kan göra och se på vår gård i Söderby utanför Alunda: Vi har i den renoverade ladugården ett sommarcafé och en utställning som heter ”Modelljärnvägens Hus” och på gården finns även vår visningsträdgård ”Frida Lovisas Trädgård”. Under våren går det att besöka ”Söderby Trädgård”, en handelsträdgård med inrikning på sommarblommor.

/Eilerth & Meta Hultgren

Modelljärnvägens Hus
Utställningen började byggas i mars 2005 och öppnades för besökare i juli samma år. Idag består utställningen av fyra olika anläggningar inomhus samt en trädgårdsjärnväg på ungefär 15o kvm utomhus. Förutom att titta på utställningen så får du också köra många av tågen.

Nordland
En modern skandinavisk H0-anläggning byggd i flera nivåer, som omfattar en yta på ca 30 kvm. Här finns både stora industrier och små byar att se närmare på. Banan trafikeras av ett tjugotal olika tåg, varav man får köra med ungefär hälften.

Yxkrokens Järnväg
En klassisk modelljärnväg i H0 som fått nytt liv på utställningen. Anläggningen tar oss tillbaka till 30-talet då tågen drogs av ånglok. Anläggningen visas av oss varje dag då utställningen är öppen.

Hyllbanan
Orange rälsbussar och bruna ellok står i centrum på den här lilla H0-anläggningen som visar vad man kan inrymma även på en liten yta. Även denna anläggning körs av personalen på plats.

Vintervärlden
Denna snöiga modelljärnväg är inspirerad av de smalspåriga järnvägar man finner i de österrikiska alperna. Anläggningen är byggd i skala 1:87 och är inte större än en kvadratmeter, men rymmer ändå fem olika smalspåriga tåg med spårvidden 9 mm (H0e). Som besökare har du möjlighet att köra med tre av dem.

Trädgårdsjärnvägen
Moderna amerikanska järnvägar i skala 1:29 (G) är modellen på vår trädgårdsjärnväg. Anläggningen trafikeras av två olika tåg och körs automatiskt.